Webbhotell

Det vanligaste sättet att köpa domännamn är att göra det via ett webbhotell. Ett webbhotell är en tjänst på nätet som gör det möjligt att publicera sin hemsida på internet utan att man behöver använda en egen server. Ett webbhotell passar perfekt för privatpersoner, föreningar och mindre företag som vill ha en egen hemsida eller blogg och inte har kunskapen eller tiden att drifta en egen server.

Webbhotell för nybörjare

Ett enkelt och pedagogiskt sätt att förklara vad ett webbhotell är för något är att se det som ett vanligt hotell – fast för hemsidor. På ett vanligt hotell hyr du ett rum som du bor i och på hotellet finns det även andra gäster som hyr andra rum. Det är samma sak med ett webbhotell. På webbhotellet hyr du en serverplats åt din hemsida (ditt ”rum”) och på webbhotellets servrar finns även andra hemsidor som andra personer äger (de andra ”gästerna”).

Att ha sin hemsida på ett webbhotell är billigare än att ha en egen server. Detta eftersom flera av webbhotellets kunder har sina hemsidor på samma server hos webbhotellet. Om varje hemsida skulle ligga på en egen server skulle det inte gå att nå samma stordriftsfördelar som att ha sin hemsida på ett webbhotell.

Billiga webbhotell räcker oftast långt

Webbhotell finns i många olika prisklasser men oftast räcker det gott och väl med ett billigt webbhotell. De billigaste webbhotellen har ändå tillräckligt hög prestanda för att hantera enklare sajter och bloggar. Det är bara om du ska göra en sajt som du vet kommer bli riktigt stor, t.ex. en e-handel eller en större nyhetssajt, som det kan vara värt att kika på dyrare alternativ.

WordPress One Click Installer

Om du ska installera WordPress på din domän är det bra att kolla så att webbhotellet har en One Page Installer som gör att du kan installera WordPress från webbhotells admindel. Att installera WordPress på detta sätt är mycket enklare än att göra det manuellt. Många av de billigare webbhotellen erbjuder någon form av One Click Installers till sina kunder utan extra kostnad, bland annat One och Inleed.

Flera domäner kopplade till samma konto

En annan sak som är bra att kolla upp innan du köper webbhotell är om du kan koppla flera domäner till samma webbhotellskonto. Det är ovanligt men vissa webbhotell låter dig bara ha en domän till ditt webbhotellskonto. Det är dåligt på flera sätt. Exempelvis kanske du behöver köpa två domännamn för att ha ditt domännamn med både åäö och utan åäö. Ett annat exempel är om du en dag vill starta en ny hemsida och då behöver köpa en ny domän. Som tur är erbjuder de flesta vettiga webbhotell inga såna här restriktioner men det är ändå värt att vara uppmärksam på det så du inte går i fällan!

Kolla upp priset för andra året

Vissa webbhotell brukar locka besökare med erbjudanden om billiga webbhotell endast första året. När räkningen för år två kommer är priset mycket högre. De webbhotell som gör på detta sätt gör det (förhoppningsvis) inte för att luras. Men det är lätt att som konsument missa att det billiga priset enbart gäller första året. Var därför uppmärksam på hur priset ser ut från år 2 och framåt när du väljer webbhotell.

Vilket är det bästa webbhotellet?

Det är svårt att utse det bästa webbhotellet eftersom det finns många olika parametrar som kan vara olika viktiga för olika personer att ta hänsyn till. Det finns däremot många webbhotell som uppfyller de krav vi listade här ovanför. Två av dessa är One och Inleed. Vilken av dessa du väljer är egentligen en smaksak. One kommer ursprungligen från Danmark men har adminpanel och support på svenska. Deras billigaste webbhotell kostar 20 kr per månad. Vi rekommenderar dock att du väljer det lite dyrare paketet om du vill kunna koppla flera domäner till ditt konto. Detta paket kostar 56 kronor per månad.

Inleed är ett svenskt företag med serverhallar i Dalarna. Deras billigaste webbhotellspaket börjar på 19 kronor per månad och då ingår WordPress installation genom en variant av One Click Installer och möjligheten att ha obegränsat antal domäner kopplat till ditt konto.

Det finns även andra webbhotell som du kan välja på som är bra. Loopia och Binero är två exempel på webbhotell som har varit med länge och är stabila. De är dock lite dyrare än både Inleed och One. Av denna anledning rekommenderar vi i första hand dessa om du ska starta din första sajt eller blogg.